GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Itt megtalálhatja ügyfeleink és érdeklődőink által feltett leggyakoribb kérdéseinket. Kérjük olvassa át és informálódjon ebből a gyűjteményből.

28 éve foglalkozunk a termék fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával. Ez alatt az időszak alatt, közel 10000 megvalósult referenciát hoztunk létre.  A 28 év alatt, közel 600 tervezést bonyolítottunk le. A technológia az egész világon megtalálható, több mint 1 millió ház épült már belőle, Amerikában, Ausztráliában és Európában. Cégünk 11 európai országba szállítja termékeit, Ausztria, Németország és Franciaország is állami támogatást ad a lakosság részére, energiatakarékos családi házak építésére.  

A ProKoncept falazóelem ára megegyezik a tégla + 6 cm hőszigetelés árával, tehát NEM drágább a hőszigetelt hagyományos falazó elemnél.  Kivitelezése viszont már olcsóbb, hiszen itt egy munkafolyamat a falazás amivel már hőszigetelt falat kapunk, míg a téglára hőszigetelés több munkadíjjal és több idővel jár. Egy ProKoncept ház gépészeti költsége kb 10%-kal kedvezőbb a hagyományos anyagból épült házakéhoz képest.

Nagyobb átmérőjű csöveket (110,125mm) ajánlatos a falazatba elhelyezni, még betonozás előtt. A kisebb átmérőjű csövek, valamint elektromos vezetékek hőkéssel kialakított hornyokban vezethetőek.

A hőkés nagyon precíz és pontos hornyot képes marni, egy családi ház horonymarásából mindössze 2-3 zsák hulladék keletkezik, szemben a hagyományos tégla horonyvéséssel ahol ennek kb. tízszerese.

A ProKoncept Építési Rendszer kifejezetten alkalmas falfűtésre. A fűtési csövek mögötti hőszigetelés javítja a fűtés hatékonyságát, a csöveket gipszkartonnal vagy vakolattal burkoljuk.

Flexibilis csemperagasztóval vízálló gipszkartonra, mely a ProKoncept falrendszer belső felére kerül rögzítésre, vagy közvetlenül a ProKoncept falazatra.

Vizes helyiségekben vízálló gipszkartont kell felragasztani a ProKoncept fal belső felületére, melyre flexibilis ragasztóval bármilyen burkolat felhelyezhető. Nem vizes helyiségekben ragasztott gipszkarton burkolat (száraz vakolat) ajánlott, melyre szintén bármely burkolat felhelyezhető. Hagyományos (hálóval erősített) vakolat, valamint gépi gipszes vakolat is felhordható a ProKoncept falfelületre.

Kültéri, fagyálló vagy flexibilis ragasztó alkalmazható.

A felületet elő kell készíteni (lemosni, csiszolni). A felület kellősítése után (flexibilis csemperagasztóval) vakolható (rabichálóval). Nemesvakolat hagyományosan felhordva, kő- vagy téglaburkolat felületkellősítés és rögzítő szerkezetek felerősítésével készíthető. Normál esetben vékonyvakolat („dryvit”) a külső felületképzés.

Kisebb súlyú tárgyakat, pl képkeret, festmény, stb gipszkarton dübellel rögzíthetünk, nagyobb tárgyakat, konyhabútort, polcokat,  hosszabb  100-120mm hosszú csavarral és a betonba fúrt dübellel rögzíthetünk.

Nem. Az elemek „LEGO” szerű összepattintása biztosítja az építés közbeni merev kapcsolatot.

Függőlegesen 25 cm, vízszintesen 5 cm raszter javasolt, ezzel elérhető, hogy hulladék nélkül épüljön a falazat.

Lehetséges a hagyományos hegesztett bitumenes vastaglemez vízszigetelés mind szigeteléstartó falra, mind felület előkészítés (csemperagasztó, vékonyvakolat alap) után a ProKoncept falra. Közvetlenül a polisztirolra vizes bázisú (nem agresszív oldószeres) kenhető vízszigetelés is felhordható, egyedi igényeket szakembereink segítségével, csomópontok biztosításával segítünk megoldani.

Igen. Ezeket weboldalunkon és irodánkban, prospektusunkban tekinthetik meg.

 

Számos kivitelező és tervező dolgozik a ProKoncept szerkezettel. A vállalkozás saját maga is vállal tervezést és kivitelezést az ország egész területén bármely készültségi fokban, akár kulcsrakészen is, minőség és árgaranciával!

 

Hagyományos módon történik, mivel a falfelület mögött 4,5 cm-re beton van, így dűbeles, építőcsavaros rögzítésre alkalmas. Az illesztési hézag kitöltése klasszikus esetben PUR-habbal történik.

Igen, télen is építhető. 0 C-ig nem szükséges beton adalékszer alkalmazása, 0 fok alatt, beton adalékszert javaslunk használni, melyet a betonba kell keverni. Az építkezés téliesítése nagyon egyszerűen megoldható, hiszen a falazatok már szigeteltek, a nyílászárók elhelyezése után egy kis fűtőtest is temperálja az épületet így a belső munkák folyamatosan végezhetők és a temperálás költsége nagyon alacsony tud maradni.

 

Betonozás közben ajánlott a gyenge csömöszölés, az oldalfal finom ütögetésével való tömörítés, vibrálni nem szabad.

 

Családi ház esetén a normál falazat alapvetően nem igényel vasalást. Vasalni a statikailag szükséges helyeken kell, amely többségében megegyezik a téglaépítésnél szokásosakkal (például: pillérek, áthidalások, térdfalak, koszorúk). Mindig statikus tervező dönti el, hogy a terhelés függvényében hol, milyen vasalás szükséges.

Betonminőség: általános, C12-16K. Szükséges beton mennyiség: 0,14 m3/fal-m2. A beton vízzel történő utókezelése nem szükséges, mivel a polisztirol szigetelés biztosítja a kötéshez szükséges víz benntartását, elpárologtatását.

Kulcsrakész, kb. 140m2 alapterületű családi házat, bonyolultságtól függően, 3-4 hónap alatt lehet fölépíteni. Magát a falszerkezetet 2-4 nap alatt.

A fal kifejezetten jól, gyorsan építhető házilagos kivitelezésben, igény esetén műszaki segítséget biztosítunk.

A tartószerkezetben nem jön létre páralecsapódás, harmatpont a külső polisztirol rétegben van, melyet szerkezetéből adódóan nem károsít.

 

A polisztirol nehezen éghető, önkioltó. Az égést nem táplálja, az anyagát csak egy idegen tűzforrással lehet szétolvasztani. Ha a tűzforrást eltávolítják, néhány másodperc múlva megszűnik az anyag égése, illetve olvadása Az ProKoncept falak teherhordó magja beton, mely nem éghető anyagból van.

 

Tűzállósága megfelelő, akár négyszintes önálló teherhordó szerkezetű épület építhető belőle. Tűzfal, megfelelő kéreg elhelyezése után létesíthető belőle.

A polisztirol nem tartalmaz az egészségre káros összetevőket. A polisztirol radioaktív sugárzási értéke  0! Az anyag megfelel a magyar és az EU egészségügyi hivatalok igen magas elvárásainak is. Pl.  az olyan érzékeny élelmiszereket, mint a friss hal, vaj, vagy krémtorta, nem lehet íz vagy káros anyagot tartalmazó csomagolásba tenni, még akkor sem, ha ezek koncentrációja elenyésző lenne, erre is használható a polisztirol.

Bio-teszt: A méhek – akik 1000 szeresen érzékenyebb immunrendszerrel rendelkeznek az embernél – a polisztirol méhkasokban korábban kezdik el a méztermelést, mint a hagyományos fa méhkasokban, mely nagyobb vitalitásra és egészségre utal.

A panelérzetet a szigeteletlen beton hidegsugárzása okozza. A ProKoncept szerkezet jó külső-belső hőszigetelése miatt hidegérzet nem keletkezik, mivel a közvetlen betonfelülettel nem érintkezünk.

 

A teherhordó szerkezet a beton illetve vasbeton, melynek szilárdsága, terhelhetősége többszörösen felülmúlja a tégla vagy fa szerkezetekét. Önmagában 4 emeletmagasságig építhető, azonban vázkitöltő falként 10 szintig alkalmazható statikus számítások szerint.

 

Az épület szakszerű kivitelezése esetén sem a rágcsálók, sem a rovarok nem férnek hozzá a polisztirolhoz, ami egyébként sem a kedvencük, mivel nem táplálékuk. Az alapanyag BASF német gyártója biológiai semlegességet garantál anyagra. Rágcsálók, rovarok nem károsítják.

 

Egyéb falazatok esetében is a gyakorlatban, a falakon keresztül legjobb esetben is csak az ezredrésze távozhat annak a levegő-mennyiségnek, ami az ablak szellőztetésével cserélődik. Egy kifogástalanul elkészített külső falon keresztül nem cserélődik számottevő mértékben a külső és a belső levegő, hiszen ellenkező esetben nagyon hamar kihűlne vagy felmelegedne a belső tér, ebből a szempontból a hagyományos tégla és a ProKoncept falak szinte semmiben sem különböznek egymástól.

 

Az első német házakat 1960-as évek elején építették, melyek az óta is károsodás nélkül állnak. A legrégibb házakba épített polisztirolszigeteléseken az öregedés legkisebb jelét sem lehet fölfedezni. Kutatások során a labortesztekben olyan körülményeket szimuláltak, melyek megfelelnek egy kb.100 éves időtartamnak, az öregedés jelei azonban még ekkor sem jelentkeztek. Eredmény: a polisztirol keményhab szakszerű beépítés után korlátlanul időtálló. Az ProKoncept szerkezetnél a teherhordó betonmagot vastag szigetelés borítja mindkét oldalon. Ez megvédi a betont a nagy hőmérsékletkülönbségektől, és az időjárás okozta egyéb károsító hatásoktól.

 

A raktáron lévő fal és kiegészítő elemeket, 5 napon belül, a födémszerkezeti elemeket kb. két héten belül szállíthatjuk, a megrendeléstől számítva.

 

A helyszíni tárolásnál ügyelni kell arra, hogy az építőanyag még egységcsomagolásban is meglehetősen könnyű, ezért biztonságos rögzítését meg kell oldani. Tároláskor a mechanikai sérülésektől óvni kell.

 

A falelemeket általában 1-1,5 m3-es egységcsomagolásban szállítjuk. Betétes raklap nincs. 

 

A hagyományos szerkezeti elemek nagyon nehezek, mozgatásukhoz, emelő, daru szükséges. A ProKoncept hőszigetelő zsalu mozgatása nem igényel semmilyen gépesítést, 1-1,5 m3 önsúlya mindössze 15-20 kg. 

Hasonló a hőszigetelt monolit vasbeton árához, azonban: az épület tömegét, az alapozások terhelését, a ProKoncept födémmel lényegesen  csökkenteni lehet. A monolit zsaluzathoz képest, a PKC nem teljes felületű alátámasztást és zsaluzatot igényel, előregyártott a vasalása, kötetlen a kialakítása, akár 9-12 méteres fesztávra is alkalmas! Az épülethez indokolt esetben ajánljuk, elsősorban fűtött és nem fűtött egységek elválasztására, zárófödémként és lakáselválasztó vagy pince födémként. Gazdaságos betonfelhasználása miatt, kevesebb betont igényel mint a monolit födém. A ProKoncept födém elkészülte után, hőhídmentes.

A vakolat vagy gipszkarton alatt, szerelten, vagy a polisztirolba süllyesztve.

Lécvázra erősített gipszkarton,  vagy hagyományosan vakolva, glettelve, üvegszövettel.

 

Ritkított alátámasztást igényel, minden gerenda alatt és a mező közepén is alá kell egy-egy pallóval támasztani.

Keresztmetszettől függ, átlagosan 0,11 m3/m2, min. C16-16K minőségű beton

Megrendelői igény szerint méretezhető, akár medence, vagy garázs is kerülhet rá, statikai méretezés szükséges hozzá.

A födémeket egyedi igények alapján gyártjuk le, 2-4 hét alatt készülnek el, gyártás után azonnal beépíthetőek.

Igen, a PKC födémrendszer hőszigetelt, de kopogó hangok ellen hagyományos módon lépésálló szigetelőanyaggal és úsztatott betonnal hangszigetelni kell.

Mivel a födém hőszigetelt, a szerkezeti betonra közvetlenül elhelyezhetők a padlófűtés csövei. Hangszigetelés esetén, a födémbetonra először elhelyezzük a hangszigetelő anyagot és a fóliát, arra tesszük rá a vashálót vagy rendszerlemezt , a fűtési csöveket s végül az ajzatbetont és legvégül a burkolást.

A monolit szerkezeteknél gyorsabb, egy 100 m2-es födém elkészítése 3 nap alatt megtörténik betonozással együtt.

A födémbetonozás utáni napon már járható a betonfelület kb. 1 hét után már a munkálatok is folyathatók, hiszen a ritkított födémzsalu viseli a terhet. A födém alátámasztás ritkítása 2-3 hét után kezdhető meg.

Bármilyen geometriájú lépcső elhelyezhető, akár monolit vagy utólag szerelt is, megrendelői igény szerint statikus tervek alapján.

Igen, a könnyű súlyának és a kiselemes megoldásnak köszönhetően meglévő tető alatt is elvégezhető a födémcsere, akár úgy is, hogy az alatta lévő szinten nem zavarja a lakhatást. A PKC födémelemek és rácsgerendák kézzel mozgathatók, nem igényelnek gépi munkavégzést.